Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

άγχος, το

     áγchos    
anxiety

     ανγκζάϊετι    

Ερμηνεία:

Το άγχος είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα συνδεόμενο με απειλή επικείμενου κινδύνου, που δεν είναι προφανής. Το άγχος περιγράφεται ως μια ενδοψυχική ανησυχία, ενδόμυχη δυσφορία,  που προκαλείται από το συναίσθημα επικείμενης, αόριστης απειλής της δυναμικής ακεραιότητας του Εγώ. Στις καταστάσεις άγχους δεν ορατό αγχογόνο ερέθισμα. Στις καταστάσεις φόβου υπάρχει ορατό φοβογόνο ερέθισμα.

Mια κατάσταση άγχους συνοδεύεται από υπερβολική ανησυχία, ευερεθιστότητα, διαταραχή του ύπνου, πτωχή ικανότητα συγκέντρωσης, ταραχή και κόπωση, συνεπεία της παρατεταμένης ψυχικής καταπόνησης.

Το άγχος είναι μια προσαρμοστική ανθρώπινη εμπειρία που μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες και εξυπηρετεί στην προσέλκυση της προσοχής, προκειμένου να αποφευχθεί ή να αντιμετωπιστεί μια επικείμενη απειλή ή κίνδυνος.

Δεδομένης της εξελικτικής σπουδαιότητας του, το άγχος έχει ισχυρά γενετικά και βιολογικά θεμέλια. Όταν το άγχος εξυπηρετεί αυτή την προσαρμοστική λειτουργία για τον οργανισμό μπορεί να θεωρηθεί ως χρήσιμο.

Παρά τούτο, πολύπλοκα προσαρμοστικά συστήματα, όπως η προσαρμογή μας σε μια απειλή ή κάποιο στρες, εξ ορισμού παρέχει πολλά και συχνά αλληλοσυσχετιζόμενα σημεία διάσπασης ή δυσρυθμίας, τα οποία αν επιμένουν μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχοπαθολογία.

Το άγχος έχει περιγραφεί ως ένα κοινό νόμισμα για την ψυχοπαθολογία, που δείχνει ότι είναι μια πρώτη γραμμή και παγκόσμιο μονοπάτι για μας να ανταποκριθούμε  στο στρες και την απειλή.

Το άγχος είναι περισσότερο ή λιγότερο εμφανές σε ασθενείς διαγνωσμένους  πρακτικά με όλες τις ψυχιατρικές και νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Αυτό έχει οδηγήσει στο να περιληφθεί το άγχος ως ένα  διεπιστημονικό  σύμπτωμα μέτρησης [cross-cutting symptom measure] στην ανάπτυξη του  DSM-5 (APA, 2013). 

 



Ετυμολογία:

[(Λατιν.) anxietatem (ονομαστική anxietas) άγχος, αγωνία]

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Φιλιπποπούλου Γ. Σ. Σύντομο Λεξικό Ψυχιατρικών Όρων ΙΑΤΡ.ΕΠΙΘ. ΕΝ. ΔΥΝΑΜ. 5:811-820, 1971

Late-life anxiety is coming of age. Beekman AT, Oude Voshaar R, Pachana NA. Int Psychogeriatr. 2015 Jul;27(7):1053-6.

A history of anxiety: from Hippocrates to DSM. Crocq MA.Dialogues Clin Neurosci. 2015 Sep;17(3):319-25.

Preoperative anxiety and implications on postoperative recovery: what can we do to change our history. Stamenkovic DM, Rancic NK, Latas MB, Neskovic V, Rondovic GM, Wu JD, Cattano D.Minerva Anestesiol. 2018 Nov;84(11):1307-1317. 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ψυχιατρική: